Hinna kirke har messehagler og prekestolkleder i de fire liturgiske fargene grønn, rød, hvit og fiolett. Kirketekstilene er laget av Emilie Wathne Kramer som nå bor på Kleppe. Hun er ergoterapeut utdannet ved Statens lærerskole i forming.
«Fargene er en viktig del av kirkens symbolspråk. De er med på å berike liturgiene og er synlige uttrykk for kirkeårstider og feiringer. Gjennom kirkens historie har forskjellige farger og fargenyanser vært i bruk, avhengig av tradisjon, geografi og kultur. Det er likevel fire liturgiske hovedfarger som går igjen.
a) Hvitt (eller gyllent) er fargen for Kristus-høytidene, fest og glede.
b) Fiolett er fargen for forberedelse, bot og sorg.
c) Rødt er fargen for Ånden og kirken, blod, ild og martyrium.
d) Grønt er fargen for vekst og livskraft.» (hentet fra kirken.no)
De liturgiske fargene er altså et symbol i seg selv. I tillegg har kirketekstilene symbolikk vevd inn i stoffet og brodert på stoffet.
Bilde av grønn messehagel og grønt prekestolklede
De grønne tekstilene var de første som ble laget da kirken var ny i 1967. Emilie forteller at dette skjedde i et samarbeid mellom mange personer. Trygve Brekke, som var leder av byggekomiteen, hadde kontakt med designeren Kaare B. Fjeldsaa på Stavangerflint, og fikk ham til å tegne messehakelen. Emilie vevde stoffet etter Fjeldsaas tegning og Valborg Hatløy broderte og applikerte i samarbeid med Emilie.
Symbolet på ryggstykket på messehagelen viser kors og sol med tornekrone, og de er utført i applikasjon og broderi. De fem stripene som utgjør stolpen, er vevd inn i stoffet. Kvaliteten er bomull (renning), ull (innslag) og fôr av silke.
Det grønne prekestolkledet ble laget seinere av Emilie av rester etter stoffet til messehagelen. Her har hun brodert en sol med tornekrone på en vevd stolpe.
Bilde av rød messehagel og rødt prekestolklede
Da de røde kirketekstilene ble laget, fikk Emilie ansvar både for design, vev og broderi. Messehagelen ble sydd i den samme formen som den grønne. Den har et vevd kors med broderte solstråler på ryggstykket og en vevd stolpe på framstykket.
Det røde prekestolkledet, som ble laget av rester etter stoffet til messehagelen, har et brodert ChiRho-symbol. Dette er Kristusmonogrammet XP, de to første bokstavene i det greske ordet for Kristus.
Bilde av hvit messehagel og hvitt prekestolklede
Den hvite messehagelen ble designet av Christian Tidemann Strand mens han var sokneprest på Hinna (1972-1975). Emilie broderte symbolene på et kjøpt ullstoff. Messehagelen har et brodert kors med IHS på ryggstykket og en brodert stolpe med fem striper på framstykket.
IHS er en gresk forkortelse for navnet Jesus. Fra 1400-tallet ble det også forklart med at det er forkortelse for Iesus Hominum Salvator – Jesus, menneskenes frelser.
Det hvite prekestolkledet har også et brodert kors med IHS, brodert av Emilie på kjøpt ullstoff.
Bilde av fiolett messehagel og fiolett prekestolklede
De fiolette tekstilene var de siste som ble laget. Den fiolette messehagelen har et brodert aks på Y-kors på ryggstykket og en stolpe av tre striper på framstykket. Akset er et symbol for vekst. Det fiolette preskestolkledet har også et brodert aks på Y-kors. De fiolette tekstilene er designet, brodert og applikert av Emilie på et kjøpt ullstoff.
Alle kirketekstilene i Hinna kirke er godkjent av stiftsdireksjonen i Stavanger / Stavanger biskop.
Skrevet av sokneprest Arne Berge etter samtale med Emilie Wathne Kramer i 2019